Porcelán és kerámia

Egy kis ismertető a porcelán és a kerámia közötti különbségekről, az anyagok tulajdonságairól.

A PORCELÁN

Nevének eredete

A porcelán ma is elterjedt neve az olaszok által porcelánnak nevezett tengeri kagylótól származik.

Összetétele

A porcelán legfőbb alapanyaga a kaolin, melynek legtöbb tulajdonságát köszönheti. A kaolin önmagában csak igen magas hőmérsékleten égethető tömörré, ezért olvasztó hatású anyagokat, földpátokat, meszet adagolhatnak a porcelánmasszákhoz, csökkentve azok tömörödési hőmérsékletét. Az így kapott massza viszont még nem eléggé plasztikus, nem eléggé formázható, a hozzáadott olvasztó hatású anyagok csökkentik a kaolin amúgy sem kiugró plasztikusságát. A harmadik fő komponens a finomra őrölt kvarc, mely a porcelánok áttettszőségéért felelős, szintén csökkenti a massza alakíthatóságát.

A plasztikusság leírására két jelzőt használnak:

az adott kerámiamassza kövér, ha könnyen alakítható, tapintásra zsíros, plasztikussága igen nagy az adott kerámiamassza sovány, ha nehezebben alakítható, repedezik, tapintásra könnyen elválik a kéztől

A legtöbb porcelánmassza sovány massza, ennek megfelelően nehezen alakítható, nem eléggé plasztikus, könnyen nedvesedik, azaz kevés víz hatására rengeteget változik az alakíthatósága. A plasztikusság növelésére a masszákhoz 2-3 % bentonitot adagolnak a késztermék színének rovására, mivel a bentonitok legtöbbször vas-szennyezést tartalmaznak.

A KERÁMIA

A kerámia a görög kerameia kiégetett jelentésű szóból származik. Egykor kizárólag az agyagból, kaolinból kialakított, majd kiégetés hatására rideggé, keménnyé átalakult tárgyakat értették a kerámia alatt, manapság a szó modern definíciója értelmében kerámia minden olyan szervetlen, nemfémes, szilárd anyag, mely előállítása során jellemzően magas hőfokot alkalmaznak. Az értelmezés szerint kerámiának tekintjük az olyan oxid-, foszfát-, fluorit-, karbid-, de akár szulfidtartalmú terméket, melynek tulajdonságai és alkalmazhatósága a természetes, szilikát-alapú kerámia termékekétől lényegesen eltérhet.

 

További tudnivalók OK